Påstådd ”kris” i svenska skolor granskas

min 2000-tecken-artikel blev klar till slut, så här blev den:
---------------------------------------------------------------------

Utbildningminister Jan Björklund påstår gång på gång att svenska skolor har mest skolk, mest skadegörelse och grovt språk i världen och att svenska elever ligger ”långt ner på listorna” i internationella undersökningar. Men stämmer verkligen det? Jan Björklund vill ge intryck att den svenska skolan är i kris, men undersökningar han själv refererar till säger faktiskt annorlunda.

SR:s programserie ”Kris i skolan?” presenterar en utredning där de kontrollerat källorna Jan Björklund anger för sina upprepade påståenden. Förvånansvärt visar de internationella undersökningarna att Sverige ligger över genomsnittet på många områden, vi toppar till exempel listorna om läsförståelse. Uppgifter om skolk, skadegörelse och trivsel finns endast i en enda undersökning. I denna undersökning tillfrågades 160 rektorer och 4000 elever.
     Om man tittar på elevernas svar så känner sig svenska elever i genomsnitt säkrare och trivs bättre än elever i andra länder. Så var får utbildningsminister sina uppgifter ifrån? Jo, ifrån de 160 tillfrågade rektorerna, vars uppgifter lägger Sverigelängre ner på listorna jämfört med andra länder. Denna undersökning av rektorer verkar alltså vara den enda statistik som överrensstämmer med ministerns påståenden - i alla andra delar av undersökningarna ligger Sverige bra till.
     När SR träffar Jan Björklund och frågar varifrån han tar sina uppgifter blir han genast mycket defensiv och ger inget annat svar än att han ska ta fram statistik och visa vid ett senare tillfälle. När han gör detta visar det sig mycket riktigt att det enda han tittat på var uttalanden från de 160 rektorerna - de 4000 eleverna verkar han inte ha räknat med alls. SR poängterar att Sverige ligger väldigt bra till i många delar av statistiken, och Björklunds svar blir att man måste ”se till helheten”.
     1989 skrev Folkpartiet att man måste vara ”försiktig med ord” och om man använder ett ord som ”kris” tillräckligt många gånger, så börjar folket tro att det finns en kris, även om deras egna vardagssituationer ser bra ut. Nu, 2008, verkar inget av denna återhållsamhet finnas kvar i partiet.

Kommentarer
Postat av: Emma

Och du sa att min var bra? fy fan vad avis jag blev! den var ju asbra!

2008-09-17 @ 21:00:18
Postat av: Lisa

Neee äsch då, lilla jag... (a)

2008-09-17 @ 21:41:52
URL: http://donnerlisa.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0