The Killers: Day & Age

Musikrecension
Betyg: 4/5



Albumets första spår Losing Touch öppnar med en grupp lite annorlunda instrument, bland annat saxofoner. Detta återkommer då och då senare, särskilt i Joy Ride och I Can’t Stay, där man även har en hel del spännande slagverk. Experimenterandet med denna typ av intrument gör att soundet i min åsikt känns som en vidareutveckling av the Killers singel Bones från 2006. Med detta noterar jag att bandets gitarrist Dave Keuning verkar ha hamnat i baksätet, listiga gitarriff och solon uteblir, kvar blir bara grundläggande ackord på gitarr-fronten. Med ett undantag...

Spår nummer två är albumets första singel, Human, och innehåller det närmaste ett gitarriff vi kommer, en rytmisk puls som pumpar och utlovar deras bästa dance-track sedan Somebody Told Me. Melodi och ackord-följd sviker inte oss fans, varken här eller senare. Brandon Flowers röst har fortfarande nya men ändå välbekanta, enkla men ändå så utsökta, svindlande tonföljder att bjuda på, precis som förr. Soundet finns kvar där och utgör grunden att bygga på, visst är det fortfarande The Killers, utan tvekan.

Faktiskt så känns det allmänt som två personer tilldelats ett gäng Killers-låtar och remixat dem. Den ena valde ett mer dance-aktigt tema med trummor och synt, den andra ett jazzigare, flummigare saxofon-och-bongos tema. Ungefär så. “Run and tell your friends I’m losing touch”, sjunger Brandon. Är det denna nyfunna galenskap som influerat det nya soundet?

Och nya klädstilen, för den delen. Numera bestiger Brandon Flowers scenen iförd en specialdesignad jacka med märkliga fjädrar på axlarna (se bild ovan). Vill han kanske föreställa något typ av djur? En fågel, kanske en gam på en savann. Det känns inte helt omöjligt när jag lyssnar på This Is Your Life, en låt uppbyggd på ett höum-ande ljud som jag associerar mest med Lejonkungen.

Det tredje spåret, Spaceman, ger inte heller särskilt sinnesfriska intryck med en handling som inkluderar att bli kidnappad och obducerad av utomjordingar. Fånigt kan man tycka, men resultatet blir faktiskt förvånande bra, en sagolik historia återberättad i ord som kommer nära inpå och ger oss en känsla av att stå precis bredvid och se det hela med våra egna ögon.

Ärligt talat, nog är det kreativt alltid. Troget till det gamla sound vi älskar men med nya fräscha influenser, som Killers-fan är jag inte besviken. Inget går dock upp mot deras första två album, Hot Fuss och Sam’s Town. Day & Age är ett välarbetat album och vi fans som känner the Killers kommer att uppskatta att få nytt material att lyssna på, men jag skulle inte rekommendera det för en förstagångslyssnare - låtarna är inte starka nog. Det krävs att man lyssnar några gånger innan man börjar uppskatta dem. Singlarna kommer förmodligen inte toppa listorna, det är svårt att leva upp till förväntningar när man redan varit mycket framgångsrik. Tyvärr. Kul album, men lär inte skapa någon masshysteri i mainstream-sammanhang direkt.



"Human" Live at the EMA Awards in Liverpool

Stöpa ljus

Jaha, jag glömde förstås att ta med kameran och fota våra vackra skapelser. 55:e året i rad var det i år som min familj stöpte, det är typ... väldigt många år. Vi gjorde både helt vanliga vita långa raka ljus, lite kortare ljus, grenljus med tre och fem grenar, och Rikards kompis Olle gjorde ett ljus som såg ut som ett S ungefär, fast med tre böjar tror jag. Det var fint.

Farfar lånade mig fyra böcker om analog fotografering. Så det blir väl min fortsatta nörd-läsning nu när jag är klar med "grafisk kommunikation" som jag lånade från skolan (ja Tomas, jag skrev faktiskt en recension på Visual Bookshelf... så töntig är jag).

Har tappat räkningen på hur många gånger jag lyssnat på Day & Age nu, förbereder mig på att recensera ordentligt. En del musik är ju sån, den måste liksom få sjunka in lite innan man kan uttala sig om den. Kan ju skriva imorrn på färjan. Måste upp tidigt och ta bussen, det är ju nästan mesigt hur snabbt den här helgen gick. Bloggar när jag kommer hem imorrn eftermiddag, see ya.

PS. Stort grattis till min multibegåvade frände Ulrika som fått klart sitt romanmanus och väntar svar från förlaget i februari. Jag håller tummarna!

CD-skiva ffs!

Idag gjorde jag klar både affish och broschyr på multimedian, yay. Ska åka och jobba snart, och imorrn drar jag hem till Uppsala över helgen. Vi ska stöpa ljus hos farmor och farfar, mysigt! Det är en viktig tradition i våran familj, och jag missade det förra året (shame on me!) så det känns bra att kunna vara med i år.




The Killers nya album Day and Age är ute nu, Allen fick hem det idag och säger att det är mycket bättre än förväntat, så jag ska faktiskt gå och inhandla ett ex i fysisk form i Visby. Omg, köpa cd-skiva! Så 90-tal. xD

Så, albumrecention kommer om ett tag när jag har tid. :)

The A-Z of Living Together


Denna bittra vinterkväll spenderas inomhus med en varm kopp te, The Beatles, mazariner och omläsning "The A-Z of Living Together" by Jeff Green. En lustig liten bok, som jag bara inte kan låta bli att läsa, trots att jag inte sällan irriterar mig på grova könsdiskrimineringar. Gentemot både män och kvinnor. Jag kan inte känna igen mitt eget förhållande såpass att jag kan skratta åt mig själv. Den stereotypiska tjejen är alldeles för bortskämd och utseendefixerad, och mannen för lat och äcklig. Däremot skrattar jag glatt åt andra människors fåniga påhitt. Det där med huruvida toalettringen ska vara uppe eller nere till exempel, seriöst, har folk inte något bättre att bråka med sina partners om?


Boken innehåller mer eller mindre konstruktiva tips och råd för blivande/nyblivna sambos inom alla möjliga ämnen från A-Z, till exempel:
  • Cats
    The simple rule is, like exclamation marks, more than two signifies complete nutcase.

  • Contraception
    These days, of course, responsibility must be shared. So it follows that if you bought the condom and you wore it, then it's her job to get rid of it before you tread on it barefoot later.

  • Duvets
    They say women are the weaker sex, but have you ever tried to get the duvet off her at four o'clock in the morning?

  • Feng Shui
    Ancient Chinese art of getting men to put the toilet lid down.

  • Getting what you want
    There are many ways for you and your partner to bend each other to your will (see also Crying, Tantrums, Grovelling, Gifts, Oral sex).

  • "I'm not angry, I'm disappointed."
    Hurrah!

Om intresse, beslutsångest och att vara lättroad

Jag har lärt mig ett och annat om mig själv idag. Jag har alltid tyckt att jag saknar karaktär och egen stil mest för att jag är intresserad av ALLT. Jag är inte datanörd, eller plugghäst, eller blivande genialisk författare, eller blivande genialisk konstnär eller fotograf, eller emo, eller poet, eller någonting annat, mest för att jag inte kan bestämma mig. Jag kan inte hålla mig till en sak. Jag hatar att spendera pengar, eftersom det innebär ett beslut. Om jag har 600 kronor, har jag fortfarande frihet att välja vad jag vill. Om jag sedan köper något för 300 kronor som jag verkligen vill ha, så har jag förlorat en valmöjlighet. Bytt är bytt, kommer aldrig igen. Och fastän jag inte är direkt missnöjd med mitt köp så får jag dåligt samvete.

Allt jag ser och hör är så intressant. När jag var 10 år och kollade på TV 6 Nature ville jag bli marinbiolog. När jag praoade på teatern var jag övertygad om att jag ville jobba inom teater. När guiden på Kreta pratade om arkeologiska fynd ville jag bli arkeolog. På Bokens Dag ville jag bli författare. Jag vill kunna stenografera. Jag vill kunna måla tavlor. Jag vill kunna spela piano och gitarr och fiol. Jag vill göra ALLT! (denna tendens lyser igenom till exempel i de tidigare inläggen IV-val och härlig är jorden.)

Idag sa Tomas till mig att vad som är bra med mig ur en journalistiskt perspektiv är att jag är så intresserad. Att en journalist gör olika saker varje dag och måste hålla sig intresserad. En artikel skriven av någon som går till jobbet med tanken "vafan är det här för värdelöst skit jag skriver om", blir inte en bra artikel. En journalist måste varje dag påbörja ett nytt intresse.

Kan jag vända min tendens att vara lättroad till min fördel? Kanske. Om jag kan övervinna min beslutsångest och faktiskt bestämma mig för en gångs skull.

Snöstorm



Seriöst, jag trodde inte att man fick så här mycket snö på Gotland. Helt sjukt. Imorse fick jag pulsa ut genom trädgården, och när jag var tillbaka vid lunch var spåren nästan helt igensnöade. Men det ska tydligen bli plusgrader igen snart, så då får vi väl ett mysigt lager slask... Vintern vill väl passa på medan den kan, allt på en gång bara, och sen blir det barmark resten av säsongen.

På eftermiddagen var det skolbio, Flyga Drake. Visst, tänkvärd historia och allt, men den var ju inte särskilt bra bearbetad. Hela filmen blev bara jätteseg och långtråkig och ointressant. Ett allvarligt ämne och en värdig historia förtjänar en bättre film.

Tvångstankar

Jag vill gå på BIO. Se Twilight nuuuu. Men i Visby går det bara tråk-filmer och när jag åker hem över första advent är Uppsala-biograferna stängda. Fan!

För några dagar sedan såg Jojje att jag höll på att skriva en lång lista på min dator och frågade vad jag höll på med. Jag insåg då hur konstigt det lät när jag skulle förklara vad det var. Det var en lista på alla böcker jag någonsin läst (som jag kommer ihåg, har sparat alla i Visual Bookshelf på Facebook), sorterade i olika kategorier. Jag vet inte varför jag gör sånna listor, jag bara vaknar på morgonen ibland och känner att jag måste. Plötsligt har jag ett otroligt behov av att kategorisera alla böcker jag har läst. Så det gjorde jag.

Kategorin Fiction blev 35 böcker.
Non-fiction, 16 böcker.
Books for kids and teens, 57 böcker.
Manga / comic collections / just for fun, 10 böcker, där finns det säkert många fler jag inte kommer ihåg.
Totalt 118 böcker.

86 av dem har jag läst på svenska.
36 på engelska.
13 av dem var skoluppgifter, resten läste jag frivilligt.

Om någon väldigt gärna vill läsa min lista finns den att ladda ner i PDF-format här.

Avokado

Dagens nyttiga middag blev stekt aubergine med curryquinoa (se recept med bild här).

Första bilden nedan är för att det såg så kul ut när quinoan kokade.
Andra bilden för att avokado med keso är helt STÖRT GOTT!


Marknadsbilder




Idag spelade Torstens jazzband på stora scenen och vi hade två spelningar inne på cafeterian istället. Kändes lite konstigt, svårt att höra utan monitorer, inga trummor och så var det ju ingen riktig konsert utan mer mingelmusik, så pratet från publiken var ju typ lika starkt som musiken, det är jag inte van vid. Imorrn är det "riktiga" scenen igen, skönt.

På lunchen gick jag, Emilia och Tim ner på Slite och tog en pizza. Så gick det med dagens nyttigheter, haha. När vi var klara med andra spelningen snöade det massa mera! Det var så fiiiint! <3

Vegetariskt handlande



Idag har jag handlat så mycket nyttiga råvaror och roliga matlagningsprylar att det förmodligen kommer spruta vitaminer ur öronen på mig vilken minut som helt. Middagen blev pasta med svampsås gjord på champinjoner, bechamelsås och matlagningsvin (återigen, veggogeggo.blogg.se). Okej, kanske inte världens nyttigaste, men imorrn blir det något med mer grönsaker. :)

Det börjar bli fullt i mitt kök. När jag flyttade in kändes det som jag hade hur mycket utrymme som helst att fylla, men det blir lite såhär när man vill prova nya recept och köper in nya matpaket och tar en deciliter och sen hamnar det i skafferiet... det tar ju ett tag att äta upp stora matförpackningar i ett enmanshushåll. Om jorden gick under imorgon skulle jag säkert kunna överleva enbart på vad som finns i mitt kök i minst ett par månader.

(vadå, överdriva? jag?)

Affisch och julmarknad

Affischen blev klar igår till slut, med hjälp av mina fantastiska modeller Emilia, Erik, Micke och Jojje. Eller nästan klar i alla fall, jag gillar fortfarande inte den där glöden kring den röda texten, det ser sepe ut. Får komma på nåt bättre.

Idag körde vi två gig på julmarknaden, alla var mycket nervösare än vanligt men det gick bra, mysigt. Jag är så glad att vi kör jullåtar, har saknat! Och Emilia var skitduktig förstås! :D Sa ju att det skulle gå bra. ^^ Jag får ta nån bild från marknaden imorrn. Elina gjorde en ljudinspelning, så eventuellt kan jag kan lägga upp något nästa vecka.

6000 dagar

Igår var det hela 6000 dagar sedan lilla Lisa kom till jorden. Jag köpte mig själv en ny väska, en där min dator faktiskt får plats, och inte sticker upp en bit och får regn och annat otyg på sig.

Idag ska jag vara fotograf av ett fiktivt "band" i fotostudion för mitt Multimedia-projekt. Fredag, lördag, söndag blir det spelandes och sjungades på julmarknaden i ishallen. Kom om ni vill, det blir säkert mys. Vi spelar på scenen på läktaren fredag och söndag klockan 12.00 och 14.00, och ett lite mindre mys-gig på fiket på lördag klockan 12.00 och 15.00.

Men nu drar jag till skolan, ha det fint.

Twilight

På fredag har Twilight premiär på bio, och jag kan inte låta bli att tro att den kommer bli alldeles för... töntig. Boken var ju faktiskt jättebra, men trailern indikerar att den kommer bli värsta flashig och fantasy typ Narnia-stil och i mitten står några vampyrer typ "åååhh vi är så vackra och har coola krafter och vi är sååå kääära i varandra". Och 13-åringarna skriker högt av lycka när "Edward" dyker upp på duken.

Jag vågar knappt erkänna att jag gillar Twilight för då kommer man väl framstå som världens tönt. Faktiskt är jag inte alls attraherad av den här snubben, varken i boken eller hans skådespelare, det var bara en väldigt vacker bok. Sånt vackert språk som satte känsla på den minsta rörelse så man kunde se den framför sig. Och som vanligt kommer väl den vita duken ta död på allt sånt.

The Sun

"OH Lord, no. The bandwagon’s rolling again.

Someone’s “shocked”, another person is “devastated” and Shadow Chancellor George Osborne reckons: “There should be a popular movement of the people.”

To lessen Britain’s national debt of £550billion?

To ease the tax burden on single income families?

No. Sly opportunist that he is, George Osborne wants a popular movement to reinstate a contestant, called Laura White, on an ITV1 karaoke show."
---------------

Hahaha, tyckte bara det var så bra skrivet av Ally Ross i den här artikeln i The Sun. :)

Debattinlägg: Dödsstraff

Sverige behöver dödsstraff

När ett brott ska bestraffas krävs att straffet står i proportion till brottet för att rättvisa ska skipas. Att snatta bestraffas inte med livstids fängelse och ett mord inte med 100 kronor i böter, det är självklart. Rättsväsendet faller om brottet inte får ett lämpligt straff. Om en potentiell mördare inte fruktar straffet han kan få för att ta en människas liv så finns det inget som stoppar honom. Lever det svenska rättssystemet upp till dessa krav?

Det värsta straff en brottsling kan få i Sverige är livstids fängelse, ett straff som låter mer definitivt än vad det är. Livstidsdömda fångar kan ju nämligen efter en tid få sitt straff omvandlat till ett tidsbestämt fängelsestraff. Det finns skrämmande statistik på våldsbrottslingar som återfaller i brottslighet under permission, efter att ha fått villkorlig dom eller frisläppts. Vi kan ju bara konstatera att fängelse inte fungerar som en slutgiltig lösning på grov brottslighet.

I USA har det under åren 1977-2007 avrättats 1107 mördare, enligt en sammanfattning på prodeathpenalty.com. De hade tillsammans mördat minst 2097 oskyldiga människor. Om USA:s rättsväsende hade låtit mördarna leva, hur många fler oskyldiga liv skulle det ha kostat? Hur många hade återfallit till mord och andra grova brott och orsakat än mer skada på samhället?

John McAdams, från Marquettes universitets avdelning för politisk vetenskap, menar att “om vi avrättar mördare och det faktiskt inte har någon avskräckande effekt, så har vi avrättat en grupp mördare. Om vi inte avrättar mördare, och att ha gjort det skulle ha avskräckt andra mördare, så har vi tillåtit mord på en grupp oskyldiga offer. Jag skulle mycket hellre riskera det förstnämna. För mig är det inte ett svårt beslut.”

Att dödsstraff skulle bryta mot den mänskliga rättigheten “rätt till liv” är inte konstigare än att fängelse bryter mot “rätt till frihet”, och det är det ingen som ifrågasätter. En mördare har tagit en oskyldig människas liv, rånat honom eller henne på alla deras rättigheter. En mördare har uppenbarligen ingen respekt för mänsliga rättigheter och förtjänar inte att själv få behålla sina. Livstids fängelse räddar mördare, men dödsstraff räddar oskyldiga liv.

---------------------
(Edit: Observera att det här var en skoluppgift och inte överrensstämmer med mina faktiska personliga åsikter, se kommentarer. Såhär hade jag skrivit om jag var för dödsstraff, men det är jag alltså inte.)

Familjeband


Jag bygger släktträd på familjeband.se, det är jättekul! Mitt närmaste träd ser ut som på bilden än så länge. Därifrån kan man klicka sig vidare till andra människor, om man räknar med ingifta, kusiner etc. har jag (med lite hjälp från pappa och Allen) hittils fått ihop 75 personer! Stor släkt man har egentligen, coolt. Mamma har släktforskat förut, så jag ska låna hennes papper och fylla på med mer folk och korrekta datum och sånt. :)

IV-val

Sitter och läser i broschyren för årets Individuella Val. Shit vad mycket det finns att välja på, men typ allt är i Klintehamn förstås. Programmering A + B till exempel. Det verkar ju faktiskt både kul och praktiskt, men kollar man i busstidtabellen ser det ut som om man inte ens kan ta sig från Slite till Klinte och vara framme tidigare än kvart över 10 på förmiddagen. Va fan. Engelska B vore ju bra i och för sig. Va, Historia A står ju inte ens med i broschyren? Bara B. Nej jag får ta och snacka lite med Joel eller Philippa eller vem det nu är jag ska snacka med och hitt på nånting.

Kan jag inte få läsa allting? Jag vill ha ALLA ÄMNEN SOM FINNS!

*Hermione-varning*

Spencer Brown

Meh, jag vill ha engelsk tv. Coronation Street och Jeremy Kyle och Never Mind The Buzzcocks och Have I Got News For You och Louis Theroux och The Royle Family. Svensk tv är sääämst. Kollar typ aldrig för det är så grovt slöseri med tid, satt och zappade idag och hittade för en gångs skull en engelsman på skärmen. Spencer Brown körde stand up comedy, i Stockholm eller nåt, så det var lite svenskar-skämt ur ett engelskt perspektiv. Haha, härlig snubbe faktiskt. Hittade en youtube-video med honom där vissa skämt är samma:


Dagens veggo



Inspirerad av den trevliga lilla veggo-bloggen veggogeggo.blogg.se gjorde jag sallad till lunch med sallad, cous cous, vita bönor, kikärter, olivolja, svartpeppar och örtsalt. Medan jag åt kollade jag på Amadeus och mös. Kände mig nyttig och smart.

Men nu ska jag vara lite normal och kolla på Family Guy som andra normala barn.

Deviantart

Jag har hängt rätt mycket på Deviantart på senaste tiden, ni får gärna kolla in mina bilder, redigerade foton, teckningar och målningar där. :)

Min profil: cryofmercury.


Drömmen om glögg




Från mitt vardagsrumsfönster kan man se in på Konsum. Det enda som syns är cirka 5000 pepparkaksburkar.

Jag var och handlade idag och blev sjukt sugen på GLÖGG. Men vad händer? Jo, Konsum har bara Blossas 2,2%, och den är det 18-års gräns på. Snopet eller vadå? Ingen glögg till mig. Fan va orättvist.





"Asså man lever ju efter att man dör!"

Hahaha, idag hade vi världens bästa lektion i mediakommunikation nånsin. Vi skulle ha debatt om dödsstraff och alla var lite lagom nervösa och stela till en början. Vi hade tre grupper, FÖR, MOT och NEUTRAL, och jag hamnade förstås i gruppen FÖR (kanske inte mitt förstahandsval)... Men när vi väl kom igång blev det dels rätt intressant och inlevelsefullt, och dels fantastiskt roligt. Tomas skrattade så han höll på att ramla av bordet. Emilia, som skulle vara neutral, ändrade sig mellan för och emot varannan sekund och argumenterade hit och dit om Hitler och gift och "ekelektisk" stol och hyddor i Afrika. Aaahhh, underbar dag. :)

"Ja asså om Hitler inte hade gjort det så hade vi ju haft mycket mindre lärdom idag!"
"Så, vad du försöker säga är att du är för massmord av stora folkgrupper?"

Sen gick vi och repade jullåtar och sjöng denna hurtiga lilla låt:

Röka

Inatt drömde jag att jag började röka, och det är inte första gången heller. Att jag smusslade med cigaretter, gömde dem, ljög, kände behovet som började komma krypande, smet ut för att röka medan rösten blev hesare och halsen torrare. 

Äh, jag som inte ens dricker kaffe. Om jag börjar röka en dag, skjut mig, för då står det illa till i mitt huvud. Jag fattar inte varför jag drömmer om rökning? Det är inte en mardröm heller, i min drömvärld är det ganska mysigt. Visst, jag skulle gärna börja röka, om det inte var för det lilla faktum att det är olagligt (tills jag fyller 18), skitdyrtluktar illa, är beroendeframkallande och fullt med gift så att man får cancer och dör. Men annars hade det varit trevligt. Om man gillar att vara fattig, illaluktande och död, alltså.

FLUFF!



Herregud, det är ju genialiskt! Idag strosade jag förbi sektionen "utländsk mat" på Konsum och hittade marshmallow på burk! Direkt från vårt kära USA förstås, att bre på mackan. På burken föreslås att man på en skiva toast brer fluff, på en annan peanutbutter, och så slår man ihop dom så blir det en fluffernutter. Helt klart värdigt av minst Nobelpriset tycker Lisa.












Nej det är inte lätt med rubriker



No shit, liksom. :) Se fler trevliga rubriker på journalisten.se/grodor.

Lätta din Kelkex!





Mamma köpte detta lilla paket och ställde på mitt kylskåp. Varje gång jag går förbi läser jag "lätta din kelkex" och hinner tänka "vad är min kelkex och varför behöver den lättas?" innan jag inser att det står lätta dinkel-kex. Asså kex, av dinkel.














Cous cous



Min nya matpassion. Det är ju så lätt att laga, snabbare än ris och pasta, och så rör man ner en kryddmix bara så blir det skitgott. Så lagar man fyra portioner i taget så har man massa i kylen som man kan värma när man kommer hem från jobbet och är hungrig och trött. Gott.

Underbara måndag

Veckan har börjat och jag mår bättre. Faktiskt.

Om jobbet trodde att det kunde dra ner mig i skiten med sitt skitprojekt så kan det gå och ta sig, jag tänker fan jobba på och vara grymt duktig och glad fastän jag tjänar småväxel. Stress och Depression, jag skrattar er rakt i ansiktet! Ha!

Idag har vi haft ljudlektion om akustik och det är intressant, i eftermiddag ska vi repa jullåtar och det är roligt. Det är 6 arbetsveckor kvar till jul och sen ska jag ha det underbart. Så det så.

Det är aldrig för sent för någonting. Jag kan göra vad som helst om jag vill.

Och det kan du också!

Happiness is a Warm Gun

Bang, bang, shoot, shoot.

Förlåt mig, Tomas, om jag är sinnessjukt trött imorgon bitti, men jag kan faktiskt inte sova. Lyssnar på The Beatles och har avslutat mitt allra första oerhört vackra Illustrator-mästerverk som ska bliva en julklapp. Ska köpa en fin ram på Claes Ohlsons och allt.

Jag avskyr morgnar och allt de för med sig. Det är därför jag försöker förneka dem genom att förlänga nätterna så länge som möjligt. Särskilt när det gäller måndagsmornar förstås.

Uppdatering 00.44: Insåg just att jag inte alls har Tomas imorrn, jag har ju Joel, haha. Jag är nog trött ändå. Sängdags tror jag.

Duktig

Åh vad jag har varit duktig idag, duktig duktig flicka som gjort duktiga saker (jag försöker verkligen inte övertyga mig själv om att jag är duktig). För idag har jag gjort skolarbete minsann, på en söndag och allt! Jag minns knappt hur det var att ha läxor och prov hela tiden, jag känner mig duktig bara jag gör någonting skolrelaterat utanför skolan. Inte för att jag blev klar med det jag hade tänkt, men jag började ju i alla fall. Åh, och så har jag gjort ett fint Fars Dags-kort i Photoshop till pappa, det blev han glad för. Duktiga Lisa. Usch vilket sjukt fult ord. Duktig. Man kan ju inte gå runt och vara duktig hela tiden heller.


Som belöning för att jag är en sån bra människa ska jag laga couscous och kolla på film. Jag känner hur beslutsångesten börjar komma krypande för jag har inte bestämt om jag ska fortsätta kolla på säsong 2 av Lost eller om jag ska se Amadeus igen. Vilken jag än tar kommer jag tycka att jag borde ha tagit den andra. Life is hard.

Anledningen till att jag skriver så meningslösa saker är väl att det är helg och jag försöker fly från alla meningsfulla saker som är så jobbiga. So bear with me.

Girl with a thousand faces

Här hade jag precis tänkt skriva ett inlägg om hur min blogg är så splittrad och alla "stora" bloggar verkar hålla sig till ett tema medan jag har typ tusen olika, men sen fick jag en sån här fin kommentar av Axel:

"haha, jag läser och tycker genuint att din blogg är den mest läsbara jag känner till!"

Åh vad glad jag blir! Jag har nått ut till en själ i världen! Tack Axel, you made my day.

Men ärligt talat, visst är det lite så? En blogg ska handla om en sak. Det ska vara mode, eller fotografi, eller politik, eller intellektuellt och kulturellt, men jag blandar hejvilt. Allvarsamma inlägg och strikta recencioner blandas med emotionella kaskader ur mitt privatliv, poesi, musik och foto och jag kan absolut inte välja en utav dem! Jag skriver ju det som vill komma ut. På bloggkoll.com ska man välja "kategori" för sin blogg. Under rubriken Kultur finns fotografering, konst, litteratur, hantverk, design, film, musik och TV. De förväntar sig att jag ska VÄLJA. Möjligtvis hade jag kunnat stämpla mig med "KULTUR" i allmänhet, men måste man välja underrubrik också? Jag vill ha ALLT.

Jag tror att jag är sån som människa i allmänhet. Även om jag blev journalist eller rockstjärna eller musiklärare eller konstnär eller något annat kreativt så skulle jag bli uttråkad. Jag skulle alltid längta efter något annat. "Ack, jag blev ju bara världskänd konstnär, varför blev jag inte konsertpianist? Eller nej förresten, krönikör för en stor tidning. Eller nej, skådespelerska, dansare, regissör! Det hade varit något det. Nu är jag ju bara miljonär och konstnär, vilket misslyckande."

Jag är nog en reinkarnation av Leonardo Da Vinci helt enkelt. Och Mozart. Och John Lennon.

Så är det nog.

02:41

Vad är det som är så skönt med att vara uppe på natten? Vissa saker går liksom inte att sitta och göra på förmiddagen men blir fullständigt naturliga framåt småtimmarna. Man blir känslosammare, modigare, kreativare. Här sitter jag i min ensamhet och lyssnar på Green Day och lär mig Adobe Illustrator. Fastän jag verkligen kunde behöva få ordentligt med sömn. På eftermiddagarna känner jag mest för att sova, men inte när det blir natt på riktigt. Konstigt.

När jag ändå bara snackar random skit: Btw, jag har börjat äta vitaminer, varje dag. Vuxenpoäng till mig, eller vad? Plus att jag dricker mer te igen. Och, pepparkakor går jättebra ihop med fetaost.

Jag skulle kunna säga vad för skit som helst egentligen, ingen jävel läser väl i alla fall haha. Ibland vet jag inte varför jag lägger så mycket energi på sånt här när det egentligen inte spelar någon som helst roll. Man är ju ändå bara en flugskit i universum.

Tio originella låtar

En ny liten musikbomb, denna gång med ett gäng låtar som är särskilt originella, annorlunda, nytänkande. Vers-refräng-vers-refräng är inte alltid en självklar låtuppbyggnad, och jag tror att man ibland behöver lite låtar som bryter mot alla populärmusikens regler.


Läsning i höstmörkret

Har börjat läsa To Kill A Mockingbird, ännu en riktig klassiker som det känns som om jag borde ha läst för att kalla mig litteraturintresserad. Första kapitlet var sjukt tråkigt, men nu börjar det bli lite intressantare. Huvudpersonen är en smart liten 6-årig tjej (vad som är irriterande med böcker som är skrivna i jag-form, som den här, är man ibland inte får veta vad huvudpersonen heter förrän någon tilltalar personen. hela första kapitlet trodde jag att hon var en liten pojke) som i början av boken börjar i skolan i sin hemstad i Alabama. Hennes lärare blir jättearg på henne för att hon redan kan läsa och hon får absolut inte skriva, för det ska man inte göra förrän i tredje klass. Stackars liten. Tänk att hon är så välformulerad för att vara 6 år:

"The remainder of my schooldays were no more auspicious than the first. Indeed, they were an endless Project that slowly evolved into a Unit, in which miles of construction paper and wax crayon were expended by the State of Alabama in its well-meaning but fruitless efforts to teach me Group Dynamics."



Jag har tänkt på en sak. Det är synd att det är så lätt att spilla soppa egentligen. Annars hade jag kunnat kura ihop mig i sängen och läsa och äta mammas varma linssoppa. Åh.

Trevlig helg på er!

Congratulations, Mr. President!


Good guy in the lead

Obama leder, yaaay!

Allt går enligt planerna, kul att han vann Pennsylvania som var lite osäker. Just nu ser det nästan matematiskt omöjligt ut för McCain. Praktiskt taget har Obama vunnit. John McCain har tydligen redan börjat skriva sitt uttalande. Nästan lite synd att det inte blev särskilt nagelbitande spännande.

   www.cnn.com:

Valvaka 2008

Jo, det blir fasen valvaka inatt, för nu är jag jäkligt pepp. :D

Enligt de sista undersökningarna innan valet verkar chancen ganska stor att Obama sopar mattan med McCain. Men man vet ju aldrig. Hur den än går så är det ett historiskt val värt att bevittna.

Innan-valet-ställning från electoral-vote.com:


Uppdatering kanske trillar in framåt natten om jag inte somnar. Happy Election Day!

Det var en gång en åsna och en elefant


Inatt är det val! Framåt gryningen imorgon bitti kommer det att vara avgjort. Är lite sugen på att valvaka, men vi får se. Skrev en grej i skolan om hur valen i USA fungerar och lite så, se nedan.

Jag och Emma skickade även efter en lista från Uppsala tingsrätt på alla domar som avslutats de senaste två veckorna. Helt sjukt vad mycket saker som pågår där hemma i staden! Under två veckor utreddes typ fyra våldtäkter, ett rån och ett grovt rån och en hel massa misshandel och narkotikabrott, förutom alla småbrott som snatteri etcetera. Helt otroligt.

-------

Valet i USA - hur går det egentligen till?

För att kandidera till presidentämbetet i USA måste man vara född i USA, minst 35 år gammal och ha bott i landet i minst 14 år. När man väl blivit president är man det i fyra år innan det blir val igen, och då kan man kandidera igen och bli omvald. Man får dock bara vara president i två mandatperioder, alltså bli omvald en gång, sedan är man tvungen att släppa fram andra kandidater. Med andra ord kan man aldrig vara president i mer än 8 år.
    Nuvarande president George W. Bush har har nu suttit i två mandatperioder och en ny president måste väljas. Vicepresident Dick Cheney gjorde tidigt klart att han inte tänkte kandidera till presidentposten, vilket gör valet 2008 det första valet på 80 år där varken sittande president eller vicepresident kandiderar, utan alla kanditader är helt nya.
    Demokraterna och republikanerna väljer en varsin egen presidentkandidat genom ett primärval. De utvalda kandidaterna väljer sedan själva sin vicepresidentkandidat. Det finns även kandidater som inte hör till endera av de två stora partierna, men de har aldrig någon stor chans. Även om de skulle få en relativt stor del av rösterna är det mycket sällsynt att de överhuvudtaget vinner några betydande elektorsröster, på grund av systemet man använder när man räknar röster.
    Det är alltså bara de två stora partierna som har någon betydelse. Partierna fungerar inte på samma sätt som i Sverige. Republikanerna, med elefanten som symbol, är överlag mer konservativa och demokraterna, med åsnan som symbol, är överlag mer liberala, men inom partierna finns en hel massa olika åsikter. Eftersom det bara finns två sidor kan omöjligt alla medlemmar i partiet tycka lika i alla frågor, utan olika kandidater inom partierna kan ha väldigt olika åsikter inom olika områden. Därför är det viktigt att veta vad den valda kandidaten har för åsikter.
   Kandidaterna inom varje parti väljs i primärval som normalt pågår från januari till juni. Republikanterna valde i år John McCain som sin presidentkandidat och han valde Sarah Palin som sin vicepresidentkandidat. Demokraterna valde Barack Obama, som valde Joe Biden som vice. Dessa kandidaters åsikter representerar alltså inte hela partiet, utan kan skilja sig från vad övriga inom partiet tycker i vissa frågor. Ibland kan till och med presidentkandidatens och vicepresidentkandidatens åsikter gå isär.
    När det väl är dags att rösta utser faktiskt inte väljarna presidenten, de väljer elektorer i sin delstat som i sin tur röstar fram vem som slutgiltligen vinner valet. Hur många elektorer en delstat har beror på folkmängden, för att det ska bli rättvist. Den kandidat som vinner i delstaten får alla elektorer, vilket faktiskt innebär att valets vinnare inte behöver vara den som totalt fått flest röster av väljarna.
    Systemet med elektorer har funnits sedan konstitutionen skrevs 1787, och var en kompromiss mellan att låta USAs kongress utse presidenten och att ha direkt omröstning bland medborgarna. I de flesta delstater får alltså vinnaren inom delstaten alla elektorer, men det finns undantag. Maine och Nebraska tillämpar för närvarande en annorlunda system för utdelningen av elektorerna. Där får inte vinnaren alla elektorsröster, utan rösterna räknas inom mindre kongressdistrikt. Personen som får majoriteten av rösterna inom ett distrikt får en elektorsröst därifrån, rösterna delas alltså upp mellan kandidaterna. Den som får majoritet totalt i delstaten får dessutom två extra elektorsröster.

Härlig är jorden

härlig är jorden
härlig är guds himmel
skön är själarnas pilgrimsgång
genom de fagra
riken på jorden
gå vi till paradis med sång.

Åh, jag saknar saknar saknar körmusik! Idag har vi kollat på Amadeus, och det riktigt skär i hjärtat över skönheten och över ånger att jag aldrig blev pianist eller  kompositör eller operasångare. I alla fall en liten stund, innan Logiska Lisa klampar tillbaka till mitt medvetande och påminner mig om att även om jag hade talangen till det så är det inget yrke att satsa på i nutidens samhälle. Ge mig sjuttonhundratalet! Eller åtminstånde sjuttiotalet! Vilket tid som helst där man förstod sig på riktig musik!

Musik och media. Media och musik.
De känns mer och mer nästan som synonymer till varandra.
Musiken är showbusiness. När slutade musiken vara konst?

Jag tror att det är dags för en ny liten a capella inspelning.
Konstnärliga Lisa längtar i sitt hjärta efter att få sjunga härlig är jorden!

Frost



Igår natt frös det minsann till! Jag trodde inte det skulle bli minusgrader än men idag fanns både frost i gräset och is i viken att beskåda. Och kallt som attan. Men jag har hittat min halsduk, så det gör inte så mycket. :)

Jag och pappa har övningskört tre lektioner på två dagar. Jag har lärt mig att starta, stanna, svänga, blinka, vända, backa och köra lite grann på tvåan. Det går framåt! Vi hade tänkt ta en till lektion nu på eftermiddagen med vi känner oss lite krassliga båda två. Jag har nog fått hans förkylning...

Nu ska vi dricka te. Jag borde dricka te betydligt oftare, särskilt nu när det blir kallt. Det är så mysigt.

Ett dussin gitarrintron

Nu jäklar blir det en musiklista, lite intressanta gitarrintron i låtar från alla möjliga genrer. Observera att det är mina personliga favoriter och inte "of all time" eller nåt. Fler listor med bästa gitarrsolon, basgångar, trummor, bästa orkestrala insats, bästa covers, mest originella låt etc is coming up. :)

RSS 2.0