2008

Detta har jag hunnit med 2008:
[x] du har hittat ny musik du gillar
[x] du har fått nya kompisar
[x] du har varit i ett annat land än Sverige
[ ] du har hoppat från 10'an
[x] du har varit ledsen
[ ] du har velat dö
[x] du har varit glad
[/] du har druckit alkohol (glögg, lol!)
[ ] du har blivit kär (det var jag redan)
[/] du har känt dig sviken
[/] du har känt som att ingen har sett dig
[/] du har suttit vid datorn mer än du brukar
[ ] du har rappat
[ ] du har skrivit en låt
[x] du har känt hat
[x] du har känt som om någon tagit dig för givet
[ ] du har varit i slagsmål
[ ] du har varit "sjuk"
[x] du har varit sjuk
[x] du har dansat
[ ] du har bråkat med din förälder
[ ] någon har sagt att du är snygg
[/] du har bråkat med din älskling
[ ] du har strulat med en främling
[ ] du har strulat med en av samma kön
[x] du har varit så uppjagad att du gjort misstag
[x] du har gråtit för något som hänt i ditt liv
[x] du har lekt för mycket med bilddagboken
[ ] du har slagit någon
[ ] du har kallat någon hora/slampa
[ ] du har kissat utomhus
[ ] du har däckat
[ ] du har spytt
[ ] du har knarkat
[x] du har sovit i motsatta könets säng
[x] du har hånglat med någon av motsatt kön
[ ] du har raggat på främlingar
[ ] du har kysst en främling
[ ] du har rökt
[ ] du har rymt hemifrån
[x] du har bakat
[x] du har haft sex
[ ] du har sovit utomhus
[ ] du har åkt bil med fyllon
[ ] du har varit full
[x] du har varit/är kär
[x] du har saknat någon
[x] du har duschat med någon
[x] du har badat i havet
[x] du har solat utomhus
[ ] du har solat i solarium
[x] du har snackat i telefon mer än 2 timmar
[ ] du har fått blommor av någon från motsatta könet
[ ] du har gett någon blommor
[ ] du har sett en död människa
[ ] du har varit på sjukhus
[ ] druckit
[ ] snusat
[ ] varit otrogen
[ ] haft sex med någon av samma kön
[ ] misshandlat nån
[ ] fått stryk
[ ] sett nån dö
[ ] haft sex utomhus
[ ] varit nära och dö
[x] brutit ett löfte
[ ] har/haft en kk
[ ] mobbat någon
[ ] tagit betalt för sex o sånt
[ ] haft sex med flera st samma kväll
[x] haft samma underkläder flera dagar
[ ] varit nära att ta självmord
[ ] tänkt på en annan när du haft sex.
[ ] snott något
[ ] dansat naken
[ ] haft sex eller nåt med någon som är över 40
[ ] blivit våldtagen
[ ] fått stryk av era föräldrar

(vilken negativ lista... som om det är sånt man ska "hinna med". skulle hellre skrivit om alla underbara saker jag gjort! men det hinns inte nu, sitter och väntar på att börja resan mot flygplatsen. så jag får väl bara säga TACK till alla som gjort året fantastiskt, och ha det skitkul på Nyår!)

England for New Years baby

Imorrn drar jag till England (jag gjorde en fin liten påminnelse i min banner som vanligt), yay!
Tyvärr brukar det resultera i lite inläggstorka här på bloggen, jag har liksom inte tid.

Men misströsta inte, kära vänner!

Några uppdateringar ska ni nog få, och sen är jag tillbaka i full styrka igen i mitten på januari. ^^

Gott Nytt År!

Övningsköra

Jag äger på att köra bil, har jag kommit på. Jag trodde verkligen aldrig att det skulle gå, när jag satt bakom ratten de första gångerna. Jag skulle få trilskas med koppling och växlar i all evinnerlighet och aldrig få godkänt på körprovet och en vacker dag köra ihjäl både mig själv och min lärare i en stor fet krash med en timmerlastbil.

Men det går ju faktiskt.

Igår körde jag både på 3an och 4an. Ja, jag är stolt. När jag och mamma kom ut på en 90-väg testade jag hur snabbt jag vågade köra innan det blev läskigt (min medelhastighet var väl typ 30-40 på andra vägar). Jag vågade 60 kilometer i timmen. Sen började det bli lite väl. Än så länge.

När jag blir stor ska jag köra i 110 på motorväg. Omg.

Oparfymerad



En sak som jag gillar med att duscha hemma i Björklinge - det satsas inte på någon fancy-pansy duschlotion med lavenderdoft eller shampo för extra volym från hårrötterna. Nej nej, här finns inte mer och inte mindre än vad som behövs för att man ska bli ren, och det är ju ändå därför man tvättar sig, eller hur?

Oparfymerat shampo, oparfymerat balsam och gammal hederlig tvål. Okomplicerat och bra, så slipper man slita ut sina trötta hjärnceller på något så simpelt som att duscha.

Julkärlek

Jag är mäkta imponerad, hela fyra personer tog sig tid att besöka min blogg på självaste julafton, fast jag inte ens gjorde det själv. Jag får lite julkärleks-vibbar. (Det går förresten att sätta ordet jul framför allting, har vi bestämt, substantiv som verb och adjektiv. Julkatt, julglad, julmat, juläta, julsprudla, jultrött.)

Men nu är julafton faktiskt över och det är äntligen slut på hemlisarna och man får berätta för alla vad man gav bort och vad man fick. :)





  • God Jul farmor och farfar: Jag gav två olika sorters te, varav den ena den klassiska Gotlänska Gutablandningen. Jag och lillebror gav tillsammans farmor en blomkruka med fina rosor på. Dessutom hade jag tillverkat kortet som satt på den gemensamma julklappen från hela familjen, madrassöverdrag.
  • God Jul lillebror: Fin choklad och temporary tattoos, samt svart hårfärg där själva färgningsbehandlingen medföljer och personligen genomförs av mig. Från mig, mamma och pappa tillsammans fick han ett asiatiskt brädspel som heter Go och verkar komplicerat.
  • God Jul mamma och pappa: Lisa Ekdal-album till mamma, soundtrack från Mamma Mia till pappa. Gemensamt fick de kärlekste, det egentillverkade albumet "Live från Slite Ishall" och champagne-glas som jag målat hjärtmotiv på med lackfärg.
  • God Jul ALLA: Hemmagjorda julgodisar av mandelmassa och blockchoklad.

  • Tack så mycket farmor och farfar: Jag fick en DVD som de beställt och specialgjort av sina gamla inspelningar med sin analoga filmkamera, vilken inkluderade mitt dop i Mikaelskyrkan, farmor som håller mig när jag var tre dagar gammal och filmer av mina kusiner när de var små. Paket två innehöll chokladhjärtan och presentkort på Lindex. Tack!
  • Tack så mycket lillebror: Jag fick en DVD-box med säsong 1 av LOST. Tack!
  • Tack så mycket mamma och pappa: Två böcker, en sjal, en mössa och krage eftersom min käke alltid blir iskall när jag går ut, en tvålkopp, ett pennskrin, Mamma Mia på DVD, Triss-lotter (ingen vinst, synd), väggkalender, tidningen Hjärngymnasik och två CD-skivor, varav den ena Brahms Requiem. Tack!
  • Tack till ALLA för den goda julmaten och för att ni är en underbar familj!

Vad fick ni i julklapp? :)
Fick ni till någon riktigt lyckad klapp till någon annan?

GOD JUL önskar Simba


Filmtips: Twilight

Twilight
romantisk fantasy - bioaktuell
från 15 år
122 minuter

i rollerna, vänster till höger:
Alice Cullen - Ashley Greene
Emmet Cullen - Kellan Lutz
Bella Swan - Kristen Stewart
Edward Cullen - Robert Pattinson
Rosalie Hale - Nikki Reed
Jasper Hale - Jackson Rathbone


Allt överrensstämde med boken, topp! Jag tänkte inte en enda gång att "näää sådäär var det ju inte..." som man brukar göra när man först läst en bok och sen ser filmen. Förmodligen den bästa filmatiseringen av en bok jag sett, förresten. Tyvärr inkluderar det även att den första tredjedelen är grymt pinsam och tråkig (precis som i boken). Tänk att de lyckades få med det också. Men efter den trevande starten kom alltsamman igång på allvar.

Man märker både i bok och film den tydliga indelningen, första tredjedel - pinsamma high school scener, andra tredjedel - romantik, sista tredjedel - action. De romantiska scenerna i mitten hade några riktigt laddade ögonblick med snygga vinklar och i allmänhet intressant filmning. Även om en scen egentligen bara innehöll prat så gjorde man scenen intressant, karaktärerna rör på sig utan att det för det delen blir hoppigt eller speedat. Mycket bra. Ett välkommet inslag i soundtracket var en låt av Muse som passade in ypperligt i en åskvädersfylld scen.

Jag var lite nyfiken på vad för brutaliteter det kunde vara som satt 15-års gräns på filmen, jag tyckte inte att det var så illa i boken. Och illa var det väl inte i filmen heller, om man är lite blods-van, mest coolt. Den dramatiska upplösningen gav mig rysningar av välbehag. Slutscenerna var väl de enda där man klippt bort en del av innehållet i boken, men det var nog lika bra det. Man missade inget viktigt, utan slutet blev mer rakt på sak och det förebyggde för risken att filmen hade blivit för lång och tråkig. Allt för många filmer idag är i min åsikt onödigt långa.

Se trailer
Twilight på Wikipedia
Twilight i The Internet Movie Database

Dammsuga

Jag kommer ihåg när vi va mindre och familjen skulle dammsuga hela huset med jämna mellanrum. Vi brukade dela upp rummen mellan oss, jag kunde få mitt rum och hallen kanske, eller vardagsrummet. Jag tyckte inte om att dammsuga. Jag tyckte jag var dålig, det blev ingen riktig skillnad. Allt var fortfarande halvdammigt och fult.

Jag tyckte bara om att dammsuga bakom dörrar, eller i trappan, eller andra små utrymmen som blir ganska smutsiga ganska snabbt. Då kom jag där med dammsugaren, swish så var det jätterent och fint igen. Där syntes det skillnad. Jag har alltid tyckt om att göra stor skillnad, annars är det liksom inte värt att göra.

Dan-före-dan-före-dopparedan

Inatt snöade det lite, så pappa vann snö-vadet. I övrigt är han i fullständig julstämning förstås. "Kan någon avlägsna mjöl och liknande partiklar från spisen? Tack."

Igår kollade vi på The Grinch (jaaa den är ju så braaa, deras söta frisyrer och stora framtänder och underbara rim), idag ska vi städa huset och kanske övningsköra lite och sen ska brorsan och jag på bio och se Twilight. Finally! Inte så juligt kanske, men måste använda detta tillfälle, annars får jag väl aldrig se den. Recension kommer senare förmodligen.

Imorrn, storhandla julmat och klä julgran. Jag dööör va gulligt och juligt allting är. Det är inte så tokigt med svensk jul i alla fall. :) Nyår i England kommer att äga hårt, men en sak i taget. Nu är det mys och jul.

God Jul på er, era små prinskorvar!

Tjuvlyssnat

Hahahah jag hörde en sån skön kommentar när jag och pappa var ute och julshoppade att jag skickade den till tjuvlyssnat.se, och den kom med! Hahaha läs här!

Myyys ^^

I Uppsala trängs julshopparna om varandra i julklappsångest. Lamporna tindrar över gator och i skyltfönser och hus. Musiken strömmar från varje hörn, ingenstans ska det vara tyst och dystert. Axlarna värker från vikten av julklappskassarna. Snön ligger i små smutsiga högar, men det mesta har smält bort. Skinkan ska tillagas och klappar läggas i säcken, gran huggas och fyra ljus tändas. Knäck äts och glögg dricks och magar växer. Och mitt i alltsammans står jag och ler.

Med andra ord,  julstämningen har infunnit sig.  ^ ^


Hej och hå

Jag har väl inte direkt växt upp med musik. Sådär som vissa säger, att de växte upp med Beatles eller vad det nu kan vara. Jag minns nästan ingen musik från min uppväxt, bara lite Spice Girls på lågstadiet.

Min första musikbedrift har jag dock fått återberättad för mig ett antal gånger. Jag var ett och ett halvt år gammal och pratade väl knappt ordentligt, men farfar lärde mig att sjunga Hej och Hå Jungman Jansson.

Jag minns den nästan fortfarande. Nästan.

Hej och hå Jungman Jansson
lalalalalalalalaa
sista natten rullat undan
lalalalalalalaaa,
lalalalalalalala,
har du kysst din mor på kinden,
har du druckit upp ditt brännvin så sjung hej och hå,
hej och hå!


Ett och ett halvt år gammal och redan musikaliskt geni. (Hur bäst är min farfar? Brännvin ffs!)

Livsviktigt

Nu har jag anmält till Donationsregistret att jag vill donera mina organ och vävnader (om möjligt) efter min död. Lika bra det, så kanske man kan hjälpa någon stackars sate.

BRA att det finns ett sånt här lätt system att anmäla, så slipper ens anhöriga ta ställning om något skulle hända. Det är ju inte det första man vill tänka på när ens dotter/fru/mamma har avlidit.

livsviktigt.se kan man lätt anmäla om man vill eller inte vill donera efter sin död, så slipper någon annan bestämma åt dig. Det tar en minut och det går när som helst att ändra sig, senaste uppgift gäller. Bra va?



Fulklapp

I år är mina julklappsinslagningar fula som stryk. Köpte en rulle papper och lyckades slå in nästan alla klappar med samma. Inga snören eller nånting heller, det är så svårt att proppa ner alla i packningen utan att de blir tilltuffsade då. Lite tråkigt med samma på alla, men man kan ju inte köpa många rullar bara för den sakens skull, eller? Det är väl innehållet som räknas? (eller hur var det nu...)


Bara några av mina ful-klappar.

Fredag 23:00

Yessss kollade upp tiderna för nedanstående händelse, Kim Novak-filmen sänds på SVT1 på fredag klockan 21.30, och då är jag på väg hem till Uppsala, så jag trodde att jag skulle missa det stora avslöjandet, men icke! Jag kommer hem ca halv 11, Håkan Nessers sändning efter filmen börjar klockan 23.00! Success! :D

Livets stora frågor

Gaaah KOM IHÅG att på fredag avslöjas en av livets stora frågor! Nämligen vem i helvete som mördade den där snubben i "Kim Novak Badade Aldrig i Genesarets Sjö". Jag vill veta NU! Två dagar kvar! Här är artikeln jag skrev i höstas efter att ha träffat Håkan Nesser på bokens dag:
-----------------

Vem mördade Kanon-Berra? Gåtan avslöjas i december. Då har det nämligen gått 10 år sedan Håkan Nesser skrev Kim Novak Badade Aldrig I Genesarets Sjö, romanen med mordgåtan som lämnat oss svarslösa i ett decennie.


“Jag får flera mejl och brev varje vecka med samma fråga. Vem mördade Bertil Albertsson? Jag har inte berättat för någon, inte ens min familj. Den enda som vet är jag, och de som kan läsa ordentligt förstås”, säger Håkan Nesser på Bokens Dag i Visby.
   Men den 19 december har det gått 10 år sedan boken publicerades, och då tänker Håkan Nesser som utlovat avslöja mysteriet. SVT1 kommer på fredagskvällen att sända långfilmen Kim Novak Badade Aldrig I Genesarets Sjö från 2005. Direkt därefter följer en förklaring av författaren av vad som egentligen hände den där kvällen vid Genesarets Sjö.
   “Att leva utan att läsa är meningslöst, i min åsikt”, säger Nesser. “Titta på film kan till och med min hund göra, men det är bara människor som har ett språk. Läsningen gör oss till människor. Det är därför jag läser och även därför jag skriver. Själva poängen med att skriva är att ljuga och bli trodd. Kim Novak Badade Aldrig I Genesarets Sjö innehåller mer sanning än ni kanske tror, och det kommer ni att upptäcka den 19 december.”

Reasons to be happy :)

  • Vi hade nästan slut på telefonnummer på jobbet, så Emma och jag tog ledigt resten av kvällen så nu är jag hemma tre timmar tidigare än vanligt, ha! :)
  • Jag behöver bara jobba två dagar till i år. :)
  • Min extrauppgift är klar så nu får jag MVG i Ljudteknik. :)
  • Jag kan ta sovmorgon imorrn. Och på torsdag. Och fredag. :)
  • Jag är nästan klar med alla julklappar. :)
  • Det är 8 dagar till julafton. :)
  • Det är 12 dagar till England. :)
  • Det är 15 dagar till nyår i England. :)
  • Och så har jag en ny prenumerant av bloggen - den lilla fyran har ändrats till FEM! Välkommen min jättefina nya läsare! :)
  • Nu ska jag lyssna mer på Håkan Nesser och äta glass. :)

bloglovin

Prydhet och oanständigheter

Sitter i skolan och väntar på Joel som ska dyka upp med mikrofon snart.

Lyssnade på min ljudbok igår, Människa utan hund av Håkan Nesser, har väl kommit en tredjedel eller så. Och oj vilka saftiga snuskigheter! Herre jösses. Jag blir alltid så förvånad när jag läser vågade böcker, särskilt om vi fått dem i skoluppgift eller liknande, då tänker jag får man verkligen låta skolungdomar läsa sånt här? Är det inte lite... väl?

Det är som att det blir okej bara för att det är litteratur, på något sätt. Porr och erotiska historier är väldigt tabu, i alla fall att prata om att man läser, men skönlitteratur är annorlunda minsann! Respekterade författare kan man läsa hur som helst och diskutera öppet oavsett vilka oanständigheter som är bärande delar av handlingen.

Jag förväntar mig liksom inte diverse dödsångest och självmord och onani och förbjuden sex när jag läser sånt som en lärare sagt åt mig att läsa (Sång till en fjäril av Maria Küchen, Skynda, kom och se av Lotta Lundberg). I det här fallet är det visserligen inte en skoluppgift, men min brorsa har läst boken och tyckte den var bra, så jag trodde väl att den skulle vara lite neutral liksom.

Eller är det bara jag som är pryd?

(Alla tre ovanstående nämnda böcker är för övrigt väldigt bra, jag säger inte att det är fel att skriva på det här sättet, det känns bara så märkligt när jag stöter på det. Jag blir lika överrumplad varje gång.)

16 ljudspår ffs.

Påbörjade mitt fina lilla extraprojekt i ljudteknik idag, fast jag kom inte jättelångt för jag hade ingen kondensator-mick och inget mickstativ, haha. Så jag började med de dynamiska inspelningarna istället, det blir nog till att jobba på imorrn och på onsdag om det ska hinna bli bra tills på torsdag.

Så nu sitter jag hemma och segar, en timme tills jag ska ta bussen till jobbet. Mäh, trött.

Ska sticka och lyssna på ljudbok. puss på er.

Facebook is your friend



Omg, tror folk fortfarande att jag är bisexuell? Det är jag inte, btw. Haha ofta nån tycker jag är läskig. xD

Jag lovar, jag är snäll egentligen. (a)

Tjockis? Ja eller hur..

Ååååhhh va less jag blir! Klickade in mig på en blogg som länkades från bloggkoll idag och det första inlägget jag ser är detta:

"BMI. Jag är fet!
Räknade nyss ut mitt BMI, 20.7.
Jag är 177 cm lång och väger 65 kg. Tjockis, jag vet ;)

Räkna ut ditt BMI här."


Jag blev så jävla sur att jag inte kunde hålla mig, jag skällde ut flickstackarn.

"Fy fan va jag blir arg på sånt här. Säger du så här för att du vill att vi ska säga "nääää du är inte alllsss tjock du är jättefiiiin". Tänker du inte på folk som läser det här som väger mer än du? För du ÄR smal. Gränsen för övervikt ligger vid BMI 25. Jag är 7 centimeter kortare än dig. Det senaste året har jag GÅTT NER 7 och ett halv kilo och är jättenöjd med min nya vikt, fast jag fortfarande ligger lite lite över överviktsgränsen och väger TIO KILO mer än vad du gör. Fastän jag är kortare. Så håll käften."

Det är ju sånt här som drar ner självförtroendet hos tjejer som börjar tro att de är tjocka fast de absolut inte är det. Om ens bästa kompis säger "åååhhh kolla va tjock jag ääärr" och vem som helst kan se att hon är mycket smalare än en själv, hur känner man sig då? Jo, man tänker "om hon tycker att HON är tjock, vad tycker hon då om mig?"

Så SLUTA med alla "stackars mig jag är så tjock/ful".

Update, här är svaret jag fick:

"Andas människa. Det var mer ett skämt än seriöst snack. Jag är nöjd med min vikt, men ibland får man ju för sig att man är fetare än vad man egentligen är. Och jag vet hur det känns att vara tjock.."

Jaha, va bra, ja nu känns det mycket bättre... -.- Det var ju bara ett skämt, jaha, ja tack tack för förståelsen att du "vet hur det känns att vara tjock".

Knäckkokarbravader

Igår kokade jag knäck. Jag är så van vid att mammas knäck brukar ta minst tre timmar att koka klar
(fattar inte hur hon gör) så jag kokade länge och bra. De blev stenhårda. Fuck!

Så det var bara till att rengöra kastrullen med kokande vatten, köpa mer grädde och försöka igen idag.
De blev perfa. Så lösa som möjligt utan att de blir svåra att få loss från pappret = perfection. Så nu är
jag knäck-koknings-mastaaaahhh! :D

Dag 1                                                   Dag 2

Bra grej: Eftersom jag fick köpa mer grädde så fick jag ihop till tre förpackningar Kelda-grädde, och då får man en gratis pocketbok från Adlibris. Najs.

Och nu tycker jag Kelda och Adlibris kan ge mig lite cash för denna fantastiska reklamplats (typ 10 läsare).

Tio glada skalbaggar

Beatles-låtar kan man lyssna på hur mycket som helst, jag har alltid olika favoriter. Dagens musikpaket innehåller de hurtiga skalbaggs-alster jag lyssnar mest på just nu. :)

PS. Okej då, alla kanske inte är GLADA direkt...
men alla gör MIG glad, även om vissa har lite sorgliga texter.

Julavslutning

Idag fick jag veta att två människor som varit en ganska stor del av mitt liv nu i ett och ett halvt år väldigt snart kommer försvinna. Och jag känner mig liksom sorgsen. Jag trodde inte att jag skulle reagera så pass starkt som jag gjorde, de är ju ändå bara mina lärare. Men jag bor ju faktiskt här på ön för att gå på gymnasiet, annars hade jag inte varit här över huvudtaget. Mina lärare, grannar och chefer på jobbet är de enda vuxna människor jag träffar regelbundet. De klart att de blir en viktig del av ens liv. Sorgligt är det.

Nu är min kurs i Textkommunikation A avslutad och betygsatt, men bloggen fortsätter. Jag hoppas många andra i klassen också fortsätter skriva, den senaste terminen har varit verkligen rolig. Bäst hittills. :)

God Jul, Joel och Tomas. Om jag hade vetat att idag var sista dagen med er hade jag köpt en blomma.

_____________
Bilder från HT08:





Lisa är glädjedödare som vanligt

Redan stirrar alla blivande studenter runt som små förvirrade höns och beställer studentmössor och studentkläder och studentvagnar och festlokaler och blaaahh blaaaahhh.. Jag fattar inte grejen, liksom. Det är ju minst fem månader kvar. Är det verkligen själva student-dagen som är viktigast? Borde de inte fokusera på vilka kurser de ska välja nu på slutspurten och var de ska ta vägen när de väl tagit studenten? Det skulle jag göra. Skit samma vad som händer på själva studentdagen.

Jag har aldrig varit någon entusiast angående det här med fester och vårbaler och diverse events. Det känns liksom grymt meningslöst att lägga en förmögenhet på designad studentklänning med matchande skor och smycken och dyraste studentmössan när man just är på gränsen att trilla ut ur gymnasietiden och in i den stora vida världen. Därute behövs väl alla resurser man har?

Studenten går över ganska snabbt. Resten av ditt liv gör det inte.

Bananpepp



Standard-mellanmål hemma hos Lisa är i adventstider en banan och två pepparkakor. :)

Middag idag blev vegetarisk bacon (tack Coop i Visby!) med stekt svamp, stekt ägg och hummus.
En aning märklig blandning, ja. Men jag kände liksom på mig att det skulle bli gotttt.

Namnpublicering i Brucebo-fallet

På GA har man valt att publicera namn och bild på den 76-årige man som är misstänkt för mordförsök i Brucebo. Redaktionschefen menar att det på en så liten ö som Gotland vore meningslöst och onödigt att inte göra det. Den misstänkte är en välkänd person på ön, och när pratet går på stan kan allmänheten fylla i luckorna själva. Att det ryktas och skvallras om såna här saker är onödigt, menar redaktionschef Peter Wennblad. Det är bättre att informationen kommer från en säker källa och är just det - information, alltså fakta och inte skvaller.

Mats Pettersson från GT menade dock att det var ett lätt beslut - åt det andra hållet. Han säger att det alltid finns ett tryck från läsarna att veta namn på brottslingar men att man måste skilja på allmänt intresse och allmänintresse. Det förstnämnda är bara nyfikenhet och får inte ligga till grund för beslutet, utan det är det andra som har betydelse, om publicering av namn verligen är av vikt för nyheten. Måste allmänheten varnas för en eventuellt farlig person? Det tycker inte GT, händelsen var en sluten incident mellan ett fåtal privatpersoner, därför avvaktas namnpublicering tillsvidare. Vad andra medier publicerat har ingen betydelse, alla har ett eget ansvar och att “alla redan vet” är ingen ursäkt.

Även om ingen av tidningarna hade publicerat namnet är det inte omöjligt för en privatperson att få tag på. Alla handlingar om ärendet finns hos tingsrätten och är nästan alltid offentliga (om de inte av särskild anledning hemligstämplats). Vill man verkligen veta mer om vem som är inblandad och detaljer i ärendet kan vem som helst ringa eller besöka tingsrätten och be att få läsa handlingarna, de är skyldiga att lämna ut uppgifterna.

Det är alltså ingen hemligstämplad information som GA gått ut med. Vad som får publiceras i media styrs istället av de “pressetiska reglerna”. Dessa regler lämnar visst utrymme för egna bedömningar, vilket är varför till exempel GT och GA kan komma till helt olika beslut i enskilda frågor. Så här står det om namnpublicering i reglerna på pressens opinionsnämnds hemsida:

“Överväg noga publicitet som kan kränka privatlivets helgd. Avstå från sådan publicitet om inte ett uppenbart allmänintresse kräver offentlig belysning.” ... “Visa alltid brotts- och olycksoffer och deras anhöriga största möjliga hänsyn. Pröva noga publicering av namn och bild med hänsyn tagen till offren och deras anhöriga.”

Huruvida det finns ett “uppenbart allmänintresse” går inte att definitivt svara ja eller nej på, i det här fallet tycker alltså GA att det gör det och GT att det inte gör det. Personligen kan jag förstå hur GA tänker när de säger att snacket går och det är bättre att få en faktakälla som går att lita på, men jag tycker inte att det argumentet räcker. Har man publicerat namn och bild så är det ute, om man väljer att avvakta och se hur situationen utvecklas så kan man göra en ny bedömning senare. Det känns tryggare tycker jag, det skulle jag ha gjort om jag följde regler som bad mig att noga överväga denna typ av publicitet.

Personuppgifter

Jag sitter och skriver min sista uppgift i Text A, om namnpublicering och personuppgifter. Sökte och läste på ett forum och stötte på dessa words of wisdom:

Fråga: Om jag skulle vara intresserad av att ta reda på en massa uppgifter på en person (min fästman) som har div falskleg, tillhör de som reser på diplomatpass osv, osv, osv, ej svensk ... Med andra ord rätt komplicerad för mig. Om jag bara kunde hacka mig in på hans hotmailadress åtminstone - den jag har... Jo, vi talar om allt men vissa saker håller han hemligt och jag litar inte längre på hans id... det gör mig galen. (för mitt eget bästa säger han... eh!) Han har även sagt, om jag kan så försök ta reda på det... han vet att jag inte kan... ännu...
Hur gör jag? Ge mig en start... hjälp någon.

Svar: Gör så här: Gör slut.

Fine Folks

"Somewhere, I had recieved the impression that Fine Folks were people who did the best they could with the sense they had, but Aunt Alexandra was of the opinion, obliquely expressed, that the longer a family had been squatting on one patch of land the finer it was."
To Kill A Mockingbird by Harper Lee, page 130


To Kill A Mockingbird är fortfarande inte utläst (skrev sist om boken den 7e november), bara halvvägs ungefär. Den har inte så många sidor egentligen, men texten är djävulskt liten så det tar ju tusen år att läsa en sida. Jobbigt med sånna böcker. Den är mysig och intressant på sina ställen, men en aning svårläst och seg. Har bestämt mig för att läsa ut den så snabbt som möjligt i alla fall, annars hamnar den på hyllan och så blir det inte av.

Snart jul ffs o.O

Nu är det sista veckan i skolan. Idag har vi vår sista lektion i Ljudteknik A. Nästa vecka ska jag jobba, sen åker jag hem till la familia över jul, och sen till England över nyår. Tiden går så fort!

Och julklappar, herregud. Idag har jag faktiskt fixat en redan, och planerar att införskaffa en till innan jobbet förhoppningsvis. Haha man kan ju inte skriva här vad man köper för man vet ju aldrig vem som läser... nyfikna julklappssugna föräldrar och så.

Seriöst, tiden rinner mellan fingrarna känns det som. Nu har jag snart genomfört hälften av mina gymnasiestudier. Sen är det flytta till England som gäller, två år på universitetet, sedan väntar arbetsmarknaden. I sommar fyller jag 18. Ska jag bli vuxen redan? Känns som om det var igår jag var tolv bast och skitsur för att jag var för liten för att göra allting.

Det ligger väl något i det där, "livet - det var åren som passerade medan du höll på med annat".

Synonym

En sak jag älskar med det engelska språket är variationsmöjligheterna. Det finns ju så många underbara synonymer! Dreadful, horrible, ghastly, horrendous, terrible, hideous, awful, loathsome, despicable.

Och motsatsen; wonderful, glorious, marvellous, splendid, astounding, charming, superb, excellent, stupendous, enchanting, outstanding, magnificent, swell, remarkable, sublime.

Hm... den rullar fint på tungan. Favourite Word of the Day: SUBLIME.

Men det är väl mysigt med liten publik..?

Mitt hår ville inte samarbeta imorse, så det blev nödlösning.
Jag som verkligen aldrig sätter upp håret.

Idag är det andra advent och skyltsöndag i Slite, så Donner
skulle förstås ha öppet hus precis som förra året, men det
var verkligen inget folk. Vi spelade fyra låtar två gånger och
hade totalt kanske 8 olika personer som publik? Och då har
jag räknat lärare och Donner-elever. Fail.

Någon som känner igen den gröna tygremsan förresten?
Det är faktiskt samma remsa som jag fick utdelad till mig för
att ha på spexet på vårkonserten i nian. Den kom på något
vänster med till Gotland när jag flyttade, haha.
Still going strong.

Det var ett och ett halvt år sedan min sista vårkonsert.

Två år i maj. Herregud.

I told you I was trouble, you know that I'm no good


Idag skriver Malin Roos i Expressen: "Tänk om Amy Winehouse dör på riktigt. Det vore väl hemskt sorgligt."

Jo, faktiskt. Det är ju sådär med kändisar. Just nu suckas det djupt när man ser rubrikerna och tänker att vad har hon gjort den här gången då. Men om hon faktiskt skulle gå och dö, då jäklar skulle det säljas skivor minsann, ojojoj. Vår älskade Amy, skulle det heta då. Kvinnan med rösten. Och ve den som bara vågade skämta om hennes hår. Nej nej, Amy Winehouse var en briljant och fantastiskt begåvad kvinna som hamnade i fel sällskap och gick en tragisk död till mötes. Rena rama Janis Joplin.

Varför kan vi inte uppskatta människor när de fortfarande lever?

Hehe :)

Småkul grej nummer 1: Vår rektor Pär lyssnar också på the Killers, läste min recension på donnermedia.se och mejlade mig för att säga att jag har bra musiksmak, haha.

Småkul grej nummer 2: Det ringde en telefonförsäljare till mig häromdagen och ville bjuda på kostnadsfria strumpor. Snacka om att det kändes konstigt. Men hon kunde ju inte sälja till mig, eftersom jag inte har fyllt 18 och är omyndig. Tyckte lite synd om stackaren. (Hur skumt är inte det egentligen, jag får jobba med att sälja saker, men inte köpa dem själv...)

What flower are you?

"You are just a little bit of a show off and like to prove just what you can do. Every time someone double-dog-dared you, you proved that not only could you do it, but you could do it with style."

= besserwisser. haha.

I am a
Hydrangea


What Flower
Are You?


Beware, Muggles.

Åååhh, vet ni vad jag saknar lite? Harry Potter. Har typ inte läst en bok eller sett en film på minst ett år, inte tänkt på det alls. Men nästa film (Half-Blood Prince) kommer ju faktiskt ut på mammas födelsedag i sommar. Trailern verkar fett najs! Älskar all backstory med You-Know-Who. Bara jag som får vibbar av "The Sixth Sense"? Ni vet, lill-killen, I see dead people...


Equal

Ibland blir jag så arg på mig själv för att jag är en sån besserwisser. Lisa Anna Margareta, du har faktiskt inte alltid rätt. Ibland har andra människor rätt och du har fel, fel, FEL! Tror du verkligen att du är bättre än andra människor här på jorden, tror du det? För det är du inte.

För alla är faktiskt lika bra. Så var inte en dum liten flicka nu.

Klintehamn

Idag har jag följt med Susanne och Tomas till Donner i Klintehamn där de har öppet hus idag. Torsten fotar lite med blivande elever och sånt, och jag jobbar på med webbtidningen donnermedia.se som förhoppningsvis ska kunna uppdateras nu ikväll. Det är ju nästan pinsamt att den inte blivit uppdaterad sen gymnasiemässan. Men nu jäklar, har jag suttit i Dreamweaver hela dan och fipplat in massa bilder och artiklar och recentioner och veckobrev och allt vad det är i fyra nya fräscha sidor. De är inte upplagda riktigt än, men om allt går som det ska borde de finnas att beskåda på the world wide web någon gång ikväll.

Uppdatering fre: Hurrah, nu ligger det uppe, kolla här va fint det blev: www.donnermedia.se


Pastapaket

Har ni tänkt på en sak med pastaförpackningar? Det står alltid en hel massa information på dem, innehållsförteckningar och recept på minst fyra olika språk, och det är ju bra och så, men det enda jag vill veta är hur många minuter det ska koka. Och just den lilla informationen brukar vara nästan omöjlig att hitta. Efter cirka 10 minuters sökande hittar man det inträngt i ett hörn med mycket små siffror. Idag har jag i alla fall gjort "peace pasta" med fetaost, soltorkade tomater, vitlök och citronsaft. Det var gott. (klicka på bilden för att förstora.)

Så nu är jag mätt och glad och det är dags att åka och jobba.

Please, miss.

Ni vet hur man vaknar ibland och har en låt på hjärnan? Idag vaknade jag och hörde klart och tydligt för mitt inre öra en konversation som jag aldrig hört tidigare i mitt liv. Den har uppstått från ingenstans. Kanske var det en dröm. Jag vet inte varför, men så här löd konversationen:

- I've lost two pounds since last week, good girl.
- What did you say just then, miss?
- You heard.
- Please miss, for theraputical purposes, please repeat what you said directly after "since last week".
- I said good girl.
- Who was that comment aimed at, miss?
- At myself.
- Miss, are you talking to yourself?
- Sometimes, doctor.
- Why?
- Never you mind.
- Please miss, why?
- Because I like talking to myself damnit!
- Good girl.


Fullständigt ologiskt. Jag kan ju inte vara riktigt sinnesfrisk. Antingen det, eller så är detta ett meddelande från mitt undermedvetna med en betydelse yet to be discovered.

I've already forgotten


It's been 56 days and I've already forgotten all the green.

Macro

Har världens träningsvärk i axlar och armar idag, måste vara från ljusstöpningen.

Har insett hur dålig jag är på att fota med systemkamera, jag får ju aldrig chans att träna (till skillnad från vissa andra lyxiga människor som har EGNA systemkameror). Vi hade typ fyra lektioner foto på media- produktionskursen, men vi ska ju ha Foto A också så jag får väl träna då. :)

Idag lärde Emilia mig att använda macro-objektiv och jag hade såhär roligt:



Okej då.

Efter att i recensionen nedan ha skrivit att Day & Age var asbra i min åsikt, men förmodligen inte skulle bli jättepopulär med mainstream, så fick jag veta att albumet nu gått om Guns n' Roses efterlängtade album Chinese Democracy på de brittiska topplistorna och placerat sig allra längst upp på nummer 1.

Så det bevisar ju en gång för alla hur mycket jag vet om mainstream.

They keep surprising me.

(se artikel från digitalspy.co.uk här.)

RSS 2.0