Boktips: The Catcher in the Rye


Författare: J.D. Salinger
Språk: Amerikansk engelska
Genre: Klassiker
Ålder: Ungdom/Ung vuxen
Först publicerad år: 1951
208 sidor i Penguin Books pocket
Mitt betyg: 5/5



I The Catcher in the Rye återberättar 17-åriga Holden Caulfield vad som hände under några dagar förra året, efter att han blivit utkastad från sin skola. Han börjar med sin sista eftermiddag på skolområdet, efter vilken han lämnar skolan för tidigt på impuls och åker hem till New York. Eftersom hans föräldrar inte ännu vet om att han blivit utslängd bestämmer han sig dock för att spendera några dagar i staden och ta det lugnt tills jullovet börjar innan han kommer hem till sin familj.
    Boken handlar mest om dessa dagar i New York i någonsånär kronologisk ordning, men Holden blir hela tiden distraherad när han berättar och börjar plötsligt prata om något annat. Jag får som läsare mer en känsla av att lyssna på en kompis som berättar, än att läsa en genomtänkt bok skriven av en författare. Ibland finner jag sådana böcker mest irriterande, men i det här fallet känns det bara originellt. Holden pratar ungdomligt och med slang och svärord om allt från människorna han träffade och vad han tänkte på just då till minnen från skolan till meningen med allt. Han får galna idéer en minut, skiter i allt nästa, skrattar åt småsaker och är hopplöst deprimerad om vartannat.
   The Catcher in the Rye är betydligt mer lättläst än de flesta gamla klassikerna, den är originell och intressant, inte minst för att Holden är en sån smart filur. Han berättar för oss om hur han betraktar världen och hur han ser på människor och det är få situationer jag inte känner igen mig själv i. Holden är som ungdomar är mest, och det är kanske det som är så genialt.

Intressanta fakta:
  • Mellan 1961 och 1982 var The Catcher in the Rye den vanligast förbjudna boken på skolor och bibliotek i USA. Man menade att Holden var en en dålig förebild för ungdomar, han svär, ljuger och förespråkar alkohol, rökning och rebelliskt uppförande.
  • Numera är det inte ovanligt att denna bok är obiligatorisk kurslitteratur i skolor i engelskspråkiga länder.
  • Mark David Chapman bar sitt ex av The Catcher in the Rye med sig när han sköt John Lennon, och han refererade senare till boken i sitt uttalande till polisen. Det sägs att han var besatt av boken och övertygad om att han själv var Holden Caulfield.
  • Billie Joe Armstrong, sångare och gitarrist i bandet Green Day, har skrivit en låt som heter Who Wrote Holden Caulfield? Titeln refererar till att Billie Joe i skolan fick i läxa att läsa The Catcher In The Rye, men inte gjorde det. När läraren frågade kunde han inte ens svara på vad författaren eller huvudkaraktären hette. Senare i livet läste han boken, och tyckte om den. Han säger att han kan identifiera sig själv mycket med Holden.



(Read the first six pages from The Catcher in the Rye here.)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0