Insändare om båtbuss

Busskommunikationerna på Gotland är allt annat än tillräckliga, det märker man snart om man är 17 år och beroende av kollektivtrafiken för att ta sig dit man vill. Om man åker till fastlandet över helgen stöter man på problem när man ska åka hem till ön igen.

      Är man borta över helgen är det logiska att åka hem med båten som anländer till Visby klockan 19.10, istället för 23.20 - det är ju trots allt kvällen innan skoldag. Båten kommer till hamnen i Visby, men sen då? Jag bor inte i Visby utan måste fortsätta med buss österut. Bussen jag vill med går minsann från busstationen, men inte ner till hamnen.

      Jag har vid ett tillfälle anlänt till Visby med denna båt och försökt springa med min packning upp till busstationen, men det visade sig omöjligt att hinna. Nästa buss gick flera timmar senare, klockan kvart i midnatt. Hade det varit så svårt anpassa bussen till båten? Det tar ju bara 5 minuter att köra ner till hamnen.

      Min kompis insåg vid ett annat tillfälle problemet tidigare än jag, när hon fortfarande var kvar på båten, så hon frågade i informationsdisken om hjälp. “Vi kan ju ropa ut i systemet och fråga om du kan få lift med någon.” Det var det enda Destination Gotland kunde göra för en ensam 17-årig tjej som ville hem. Är det den officiella planen? Att ungdomar som åker bort över helgen borde lifta hem med en främling?

      Låt oss göra en jämförelse med Nynäshamn. Där finns pendeltåg och andra kommunikationer som går regelbundet, ändå har man valt att ha en båtbuss som kör till Stockholm, som man kan köpa biljett till på båten. Varför är det skillnad att anlända till Visby? Om man anmäler sig på båten så vet man redan innan om man behöver köra ner en buss, en bil eller ingenting alls.

      Alla har inte föräldrar på ön eller kompisar med körkort eller bor inom gångavstånd från hamnen, långt ifrån alla. Vad är det meningen att vi ska göra? Okej, vi fattar att ni inte kan köra bussar Visby-Lärbro var 20:e minut, och det kräver vi inte heller. Det vore däremot praktiskt om det gick att ta sig hem från båtarna som kommer in max fyra gånger om dagen. Det är väl det minsta vi kan begära.

Kommentarer
Postat av: Emma

snyggt gjort! bra skrivet

2008-10-06 @ 18:49:21
URL: http://zewerina.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0